PROGRAM SZKOLENIA
„Przyzagrodowy chów gęsi alternatywą dla małych gospodarstw”
Część wykładowa:
Blok I. Chów gęsi systemem przyzagrodowym. Czas trwania: 90 minut.
- Przyzagrodowy chów gęsi szansą na aktywizację i pozyskanie dodatkowego dochodu z gospodarstwa
- Rasy gęsi wykorzystywane w chowie przyzagrodowym – charakterystyka
- Warunki odchowu piskląt
-transport gęsiąt
-pomieszczenia i obsada
-ogrzewanie i temperatura w odchowie
-oświetlenie
-zasady pielęgnacji i ochrona zdrowia
- Żywienie gęsi owsianych systemem gospodarczym
PRZERWA KAWOWA: 15 minut.
Blok II. Przetwórstwo produktów z gęsi. Czas trwania: 90 minut.
- Gęś owsiana – przydatność kulinarna oraz wartość odżywcza mięsa i tłuszczu
- Pozyskiwanie puchu i pierza z chowu przyzagrodowego gęsi do wyrobów pościelowych na rynek wewnętrzny; bioasekuracja w gospodarstwach rolnych.
- Dobra praktyka higieniczna w przetwórstwie gęsiny
Blok III. Rolniczy handel detaliczny szansą na legalną sprzedaż produktów przetworzonych. Czas trwania: 45 minut.
- legalnych form sprzedaży żywności wytworzonej w gospodarstwie rolnym.
- rolniczy handel detaliczny – prawa i obowiązki (oznakowanie miejsca, limity ilościowe, dokumentacja, rejestracja zakładu, podatki, wymagania higieniczno-sanitarne, wymagania związane z bezpieczeństwem żywności, znakowanie żywności, kontrola jakości handlowej).
- Możliwości współpracy rolników produkujących żywność w ramach RHD
OBIAD: 60 minut.
Część warsztatowa:
Warsztaty z zakresu przetwórstwa gęsiny – lokalny produkt kulinarny szansą na dodatkowy dochód. Czas trwania: 180minut.
- Rozbiór tuszki gęsiej z omówieniem wykorzystania poszczególnych elementów do potraw i przetworów
- farsze do gęsiny – gęś po kołudzku z jabłkami i majerankiem, farsz indyczy
- pieczenie gęsi w całości z wybranym farszem, przyrządzanie sosu na bazie esencji pieczeniowej,
- wykorzystanie elementów gęsiny w przetwórstwie – konfitowanie jako metoda przetwarzania i konserwacji w gęsim tłuszczu – okrasa czyli gęsi tatar , faszerowana szyjka gęsia.